ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦДатум објављивања вести:
Број прегледа: 2.972

Епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац је КРИТИЧНА. Иза нас је најтежа недеља од почетка пандемије, а јучерашњи дан је дан са највећим бројем позитивних на вирус од почетка пандемије (88).

АПЕЛУЈЕМО КАО НИКАДА ДО САДА на све грађане општине Алексинац да СМАЊЕ КОНТАКТЕ СА ДРУГИМ ОСОБАМА наредне две недеље, и сведу их на апсолутни нужни минимум! 

У супротном, доћи ће до експлозије ширења ове болести.

Посебан је проблем што последњих дана бележимо све већи број оболеле деце, што до пре пар недеља није био случај.

Немојте сматрати да сте заштићени од короне пре него прођу три недеље од друге дозе вакцине. И тада се можете разболети у четвртој недељи, јер сте се инфицирали пре истека треће недеље, из простог разлога што људи нису машине и не развијају сви имунитет на исти начин и у исто време, као што неки мисле. Медицина није математика. Плус што ниједна вакцина нема стопроцентну ефикасност, те мали проценат не стекне довољну заштиту, али се не очекују тежи облици болести ни код њих.

Ако се разболите, НАЈВАЖНИЈЕ је да строго мирујете током болести и најмање месец до два након пребољевања како би се организам адекватно опоравио, јер су забележени случајеви великих проблема са коагулацијом и до два месеца после пребољевања, да не говоримо о другим могућим последицама. Проблеме са коагулацијом има преко 30% оболелих, и многи умру од последица тромбозе у разним органима коју је изазвао корона вирус својим патолошким деловањем.

Слушајте лекаре, редовно пијте антикоагулантну терапију током болести и бар месец дана након ње, као и друге лекове које вам лекари прописују.

Већ након два до три месеца након пребољевања можете размишљати да примите вакцину или наставите са вакцинацијом, ако сте се разболели пре ревакцинације, односно пре проласка три до четири недеље након ревакцинације. Јер, код тежих облика по досадашњим сазнањима, имунитет траје 6-8 месеци, а код лакших га понекад уопште нема. Има особа које су се од почетка пандемије до данас разболеле и по три пута. У већини случајева, наредна обољевања су лакша, али то није правило, забележени су и тежи облици код другог обољевања.

Схватимо КРАЈЊЕ ОЗБИЉНО ову пандемију. Ако то не учинимо, спремимо се да трпимо последице. Здравствени систем је пред колапсом. За који дан, ако се овако настави, вероватно неће бити места у болницама. Имајте то на уму! Шта ћемо онда? Тачно је да већина оболелих преболи ову болест без већих проблема, скоро сви са неким мањим или већим последицама које не угрожавају здравље за сада, али је проблем када се велики број људи разболи у кратком временском периоду, тада једноставно не може бити довољно места у болницама и прети нам лош сценарио. Замислите себе да вас санитет довезе до болнице, а тамо једноставно нема места за вас. Сцена је стравична.

Зато се понашајмо одговорно, јер то нема ко други да уради осим нас.

Ево како се кретао број позитивних у Алексинцу протеклих недеља:

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien