ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

НОВОСТИ ОКО ВАКЦИНАЦИЈЕДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.895

Вакцинација незаказаних пацијената тече уредно већ четврти дан, просечно се дневно апликује до 200 вакцина на пунктовима у селима и у граду.

Добили смо одобрење да у овој и наредној недељи направимо план вакцинација за целу територију општине, те смо га направили и објавили, чиме смо покрили око 40 локација на територији опптине Алексинац. Након тога, ићи ће се и у друга села, када буде било додатних количина вакцина, а дотле се сви грађани могу вакцинисати на једном од наведених 40 пунктова.

За сада се на терену махом апликује кинеска вакцина, њу смо иначе највише и добили. Интересовање грађана у целој Србији је јако велико, веће од очекивања надлежних у држави, те ће овим темпом кинеска вакцина вероватно нестати пре него стигне наредни контигент у Србију. Од тог тренутка вакцинација ће се обављати британском вакцином, која је такође изузетна вакцина и реално најбрже ствара имунитет у односу на све остале вакцине, те је неоправдано дезавуисана у јавности, из очигледних геополитичких разлога. Од британске вакцине се задовољавајући имунитет ствара већ 4 недеље након прве дозе, док је код америчке и руске потребно око 6 недеља од прве дозе, а код кинеске чак 9 недеља од прве дозе.

Од данас се на пункту у Алексинцу даје искључиво британска вакцина, на терену кинеска док је има, а ако нестане пре пристизања наредног контигента, вакцинација се наставља британском вакцином и на терену.

 

Иначе, епидемиолошка ситуација у општини показује благу тенденцију смиривања, али је број позитивних на нивоу око 90% у односу на број који имамо већ више од месец дана уназад, те смањење од десетак процената нема статистички значај, опрез морамо држати на максимуму, и смањивати контакте са људима са којима их не морамо имати.

Иначе, држава је ове недеље обезбедила домовима здравља значајне количине специфичног антивирусног лека фавипиравир, који ће се ординирати одмах по јављању у ковид амбуланту у Житковцу, за сада смо добили 80 кутија.

 

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien