• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ОД ДАНАС 24 ЧАСА РАДА ИЗДВОЈЕНЕ ОРДИНАЦИЈЕ У ЖИТКОВЦУДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.693

Почев од данас, издвојена ординација амбуланте Житковац, у којој се прегледавају сви оболели са територије општине са повишеном температуром и респираторним тегобама, биће доступна грађанима 24 часа дневно.

Од 7 до 19 сати у издвојеној ординацији ће радити два лекара и две медицинске сестре, а током ноћи, од 19 до 7 сати, један лекар и једна сестра.

Све остале информације о раду издвојене ординације остају исте, па их овде понављамо:

 

Дана 16. марта је у Министарству здравља у Београду одржан састанак свих директора домова здравља из целе Србије, на коме су добијена прецизна упутства о даљем поступању свих домова здравља у контроли епидемије изазване корона вирусом. Главно упутство тицало се отварања посебне издвојене ординације са посебним улазом, у којој ће се прегледавати искључиво пацијенти са високом температуром и респираторним симптомима, са територије целе општине.

Пошто ЈЕДИНО у амбуланти Житковац постоји изузетно услован део амбуланте који је одвојен од остатка амбуланте и има посебан улаз, одлучено је да се издвојена ординација отвори у њему. Улаз у тај део амбуланте налази се између главног улаза у амбуланту и улаза у апотеку Апотекарских установа Ниш. Налази се у ул. Драгољуба Вујића бр. 11.

У издвојеној ординацији ће се прегледавати сви одрасли пацијенти са територије општине Алексинац који имају високу температуру или симптоме обољевања респираторног тракта. Деца ће се прегледавати на истом месту као и до сада.

ВАЖНА НАПОМЕНА ПАЦИЈЕНТИМА ОВЕ ОРДИНАЦИЈЕ:

Ако имате неке од симптома и знакова који указују на потенцијално обољевање од корона вируса, трудите се да своје кретање контролишете те да до ове ординације али и других дестинација вашег минимално нужног кретања, долазите колима ако је могуће, да носите маску за нос и уста (ако је немате, импровизујте је употребом било које погодне тканине, али немојте шетати међу здравима без икакве маске), да се не задржавате у разговору ни са ким, и да уђете право у ординацију, ради спречавања ширења болести. Понављамо да ова болест генерално није тешка, да већина популације и не захтева било какву интервенцију лекара, али да се очекује да ће 5-6% оболелих захтевати озбиљнију интервенцију здравствених радника и одговарајућу негу, те да наведеним понашањем штитимо управо њих, а то су наши старији суграђани који припадају категорији најосетљивијих. Пошто је у питању потпуно нова болест, још увек се о њој много тога не зна, али последњи непотпуни и недовољно поуздани подаци указују да је особа заразна 24-48 сати ПРЕ појаве првих симптома, и чак две недеље НАКОН излечења, те то треба имати у виду приликом свог понашања, јер морамо штитити друге, да би и други штитили нас! 

Радно време ординације: нон стоп (24 часа дневно)  

Фиксни телефон: 018/41-00-500 

Мобилни телефони: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425 

За све потребне информације од 18 сати до 7 сати ујутру позивајте следеће бројеве: 
062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

 

Приликом позивања свих ових телефона ради информисања о болести коју узрокује корона вирус, или о изношењу симптома које имате, имајте у виду да у ординацији лекари прегледавају пацијенте, те да сваки од њих истовремено може да разговара само са једном особом.

У таквом тренутку, ради информисања о болести коју узрокује корона вирус, или ради консултација о симптомима које имате, можете позвати и следеће бројеве телефона у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва (од 7 до 18 сати сваког радног дана):

Фиксни телефон: 018/41-00-840

Мобилни телефони: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

Подсећамо још једном да су симптоми обољевања од корона вируса следећи: 

За разлику од грипа, који наступа нагло и тепература одмах скочи и буде висока, корона се постепено развија, температура је у почетку благо повишена и полако расте, као и остали симптоми.

Често, инфекција корона вирусом почиње грозницом, праћеном сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је потребно болничко лечење.

Неки од симптома који се још наводе су: главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем. Јављају се и болови у мишићима.

Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

СВЕ ОСТАЛО О КОРОНА ВИРУСУ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ КАДА КЛИКНЕТЕ НА СЛЕДЕЋИ ЛИНК: 
СВЕ О КОРОНА ВИРУСУ 

или на посебном сајту Министарства здравља ОВДЕ

док број потврђених случајева обољења у свим општинама Србије свакодневно можете пратити на сајту COVID 19 STATISTIKE тј. ОВДЕ

 

 

НАЧИН ПОСТУПАЊА ОСОБА КОЈЕ СЕ ВРАТЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА 

Све особе које се врате из иностранства, дужне су да се НАЈПРЕ јаве дежурном епидемиологу Института за јавно здравље у Нишу, који ће их анкетирати, и дати им упутства о даљем поступању и кућној изолацији. Телефони за контакт дежурног епидемиолога:

060/48-98-825, 060/42-04-016, 060/41-19-416 (од 8 до 22 сата)

018/42-34-047, 018/42-04-021, 018/42-04-020 (од 8 до 14 сати)

Они који имају симптоме, поред јављања дежурном епидемиологу, доћи ће и на преглед у издвојену ординацију у којој ће се прегледавати искључиво пацијенти са високом температуром и респираторним симптомима, која се налази у Житковцу (на почетку ове вести објављени сви подаци).

Директор Дома здравља Алексинац,
Др мед. Родољуб Живадиновић, спец. епидемиологије 

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn
Izrada sajta Tirien