ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ОД СУТРА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.005

Од сутра се у Дому здравља Алексинац наставља вакцинација против грипа, јер, иако је требало да нам се испоручи још 750 доза по плану, добили смо много више, те ће бити довољно за све заинтересоване. Данас нам је пристигло чак 1600 доза Vaxigrip Tetra француског произвођача Sanofi Pasteur, као и 230 доза домаће Торлакове вакцине. Француском вакцином се сада могу вакцинисати и старији од 65 година, који су уједно и најосетљивији део популације, те им саветујемо да искористе своје право и потпуно бесплатно се вакцинишу против грипа.

Као што је познато, Дом здравља Алексинац започео је вакцинацију против грипа међу првима у Србији, 30. септембра 2020. године, и свих тада пристиглих 1.680 доза холандске вакцине је веома брзо апликовано због огромног интересовања грађана. То је била прва испорука вакцине, а преостало је да се испоручи још 1.700 доза у наредном периоду. Затим нам је испоручено још 300 доза, али тада је то била Торлакова вакцина. У наредној испоруци је пристигло још 390 доза вакцине Vaxigrip Tetra француског произвођача Sanofi Pasteur, затим још 260 доза Торлакове вацине и преостало је да се испоручи још 750 доза. Међутим, данас нам је испоручено још 1600 доза вакцине Vaxigrip Tetra француског произвођача Sanofi Pasteur, као и 230 доза домаће Торлакове вакцине.

Укупан број вакцина који је Дом здравља Алексинац ове године требовао је значи 3.380 доза, и то је далеко већа цифра од уобичајене која се годинама кретала око 900-1.100 годишње. На крају смо добили 4.460 доза. Пре појаве свињског грипа 2009. године када је наступила сулуда хајка против вакцинације, давано је око 2.000 доза годишње, али се након тога интересовање смањило. Прошле године апликовано је 1.540 доза, иако је примарно требовано само 1.000, јер је већ прошле године порасло интересовање.

Француска вакцина је четворовалентна и намењена је и старијима од 65 година.

Торлакова вакцина намењена је становништву старости између 18 и 65 година. То је тровалентна вакцина.

Захваљујемо се Министарству здравља које је учинило све да задовољи потребе повећаног интересовања становништва наше општине за вакцином против грипа, које је највеће у читавом Нишавском округу, сходно броју становника.

ministarstvo-zdravlja

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien