ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПОДРШКА ДОЈЕЊУ У ДОМУ ЗДРАВЉА АЛЕКСИНАЦ

 

Природна исхрана новорођенчета

 

Природна исхрана новорођенчета подразумева исхрану мајчиним млеком. Успешно дојење није само инстинкт већ научена вештина, што значи да су лекари и медицинске сестре дужни да повећавају знање мајки тј. да их уче вештини успешног дојења. Са учењем почиње се у саветовалишту за труднице, а наставља у породилишту и саветовалишту за новорођенчад, и кроз посете патронажних сестара.

Дојење и мајчино млеко контролишу раст, развој и сазревање свих система и органа новорођеног детета. Начин исхране на почетку живота може утицати на раст  и развој новорођенчета.

 

ОРГАНИЗАЦИОНА ЈЕДИНИЦА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ  ЖЕНА

Кроз свој свакодневни рад спроводи психофизичку припрему труднице за подршку дојењу и то се одвија кроз индивидуални здравствено-васпитни рад са сваком трудницом  у ординацији изабраног гинеколога и кроз рад у групи у Саветовалишту за труднице, а која се формира у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, са бројем трудница (од 3-5 трудница) које се позивају (018/804-259) и обавештавају о термину и почетку рада групе за психофизичку припрему трудница.

 

ДЕЧИЈИ ДИСПАНЗЕР ЗА ПРЕДШКОЛСКУ ДЕЦУ

Кроз свој свакодневни рад у Саветовалишту за предшколску децу које ради сваког дана од 7 до 14 сати, по распореду лекара, а на основу електронског заказивања или позива на број 018/804-136, 018/804-254, здравствено-васпитни рад са породиљом у циљу подршке дојењу.

 

ПОЛИВАЛЕНТНА ПАТРОНАЖА

Одељење Поливалентне патронаже кроз кућне посете породиљи и новорођенчету, континуирано обавља здравствено-васпитни рад на теме подршке дојењу.

 

poster dojenje

Izrada sajta Tirien