• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПОНОВО БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ГИНЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ 1. НОВЕМБРАДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.573

 

Након бесплатних превентивних гинеколошких прегледа организованих 15. октобра 2017. године у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, Дом здравља Алексинац подржао је и кампању „Нађи времена“ која се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, а у партнерству са Министарством здравља Републике Србије, у оквиру које ће организовати још један дан бесплатних превентивних гинеколошких прегледа 1. новембра 2017. године.

Кампања „Нађи времена“ има за циљ да информише жене о значају превенције и раног откривања рака дојке и рака грлића материце.

 

„Дан отворених врата“ за бесплатне превентивне гинеколошке прегледе биће организован 1. новембра 2017. године од 8 до 19 часова, за све заинтересоване жене, без обзира да ли имају здравствену књижицу или не.

 

Волонтерке кампање “Нађи времена” и патронажне сестре Дома здравља Алексинац, спровешће акцију информисања грађана са анонимним анкетирањем жена, 28. октобра 2017. године на платоу испред Дома културе, од 10 до 13 часова. Информативна акција и анонимно анкетирање имају за циљ да се утврде најчешћи разлози за одлазак, односно неодлазак на редовне гинеколошке прегледе и додатно охрабри жене да пронађу времена за очување свог здравља. Током акције биће подељене бесплатне брендиране мајице са логом кампање „Нађи времена“, намењене женама које буду учествовале у анонимном анкетирању.

 

Због великог интересовања, молимо све грађанке које су заинтересоване за бесплатне превентивне прегледе да током трајања акције информисања 28. октобра 2017. године закажу термин код присутног особља Дома здравља, или на телефон Одељења за здравствену заштиту жена 018/804-259 у периоду од 10 до 14 часова сваког радног дана, почев од данас. У случају да нисте заказали преглед, довољно је да се појавите 1. новембра 2017. године у периоду од 8 до 19 часова, где ће вас особље Дома здравља примити и упутити на преглед. 

 

У акцији ће нам помоћи и Општа болница Алексинац која ће женама, по препоруци и упуту гинеколога Дома здравља Алексинац, омогућити бесплатну мамографију без обзира да ли жене имају или немају оверену здравствену књижицу.

 

Са циљем да се омогуће бољи услови рада и унапреди здравствена заштита жена, Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, донирали су нову опрему за гинеколошку ординацију у Дому здравља Алексинац у вредности од 11.500 евра (http://dzaleksinac.co.rs/donacija-od-11-500-evra-domu-zdravlja-aleksinac-za-bolje-zdravlje-zena/).

 

Према статистичким подацима, Србија је међу водећим земљама у свету по броју оболелих жена од рака дојке и грлића материце.

  • Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији
  • Једна од осам жена оболи од рака дојке
  • У Србији годишње оболи око 4.600 жена, а њих 1.600 изгуби битку са овом болешћу
  • Рак грлића материце је други водећи узрок обољевања и четврти узрок умирања од рака код женске популације у Србији
  • Сваког дана четири жене оболе од рака грлића материце
  • У Србији годишње оболи више од 1.300 жена, а њих 500 прерано заврши живот

За преглед ти је довољно само 30 минута, а може ти сачувати живот и унапредити здравље.

bilbord

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien