ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПОСЕБНА ОРДИНАЦИЈА ЗА ПРЕГЛЕД ПАЦИЈЕНАТА СА РЕСПИРАТОРНИМ СИМПТОМИМАДатум објављивања вести:
Број прегледа: 4.199

Јуче је у Министарству здравља у Београду одржан састанак свих директора домова здравља из целе Србије, на коме су добијена прецизна упутства о даљем поступању свих домова здравља у контроли епидемије изазване корона вирусом. Главно упутство тиче се отварања посебне издвојене ординације са посебним улазом, у којој ће се прегледавати искључиво пацијенти са високом температуром и респираторним симптомима, са територије целе општине.

Већ у току данашњег преподнева, организовали смо и припремили све што је потребно да се то реализује, и издвојена ординација почиње са радом већ сутра.

Пошто ЈЕДИНО у амбуланти Житковац постоји изузетно услован део амбуланте који је одвојен од остатка амбуланте и има посебан улаз, одлучено је да се издвојена ординација отвори у њему. Улаз у тај део амбуланте налази се између главног улаза у амбуланту и улаза у апотеку Апотекарских установа Ниш. Налази се у ул. Драгољуба Вујића бр. 11. У ординацији ће за сада радити један лекар и једна сестра, од 6 ујутру до 22 сата увече, како радним данима, тако и викендом. Ако се број пацијената повећа, повећаће се и број особља, а у ординацији у истом тренутку, ако се укаже потреба, могу да раде истовремено до 3 екипе лекар/сестра. По налогу Министарства, у једном тренутку, ако се за тим укаже потреба или Министарство посебно наложи, ова ординација радиће 24 часа дневно.

Ординација почиње са радом у 6 сати ујутру, у среду 18. марта. У њој ће се прегледавати сви одрасли пацијенти са територије општине Алексинац који имају високу температуру или симптоме обољевања респираторног тракта. Деца ће се прегледавати на истом месту као и до сада.

ВАЖНА НАПОМЕНА ПАЦИЈЕНТИМА ОВЕ ОРДИНАЦИЈЕ:

Ако имате неке од симптома и знакова који указују на потенцијално обољевање од корона вируса, трудите се да своје кретање контролишете те да до ове ординације али и других дестинација вашег минимално нужног кретања, долазите колима ако је могуће, да носите маску за нос и уста (ако је немате, импровизујте је употребом било које погодне тканине, али немојте шетати међу здравима без икакве маске), да се не задржавате у разговору ни са ким, и да уђете право у ординацију, ради спречавања ширења болести. Понављамо да ова болест генерално није тешка, да већина популације и не захтева било какву интервенцију лекара, али да се очекује да ће 5-6% оболелих захтевати интервенцију здравствених радника и одговарајућу негу, те да наведеним понашањем штитимо управо њих, а то су наши старији суграђани који припадају категорији најосетљивијих. Пошто је у питању потпуно нова болест, још увек се о њој много тога не зна, али последњи непотпуни и недовољно поуздани подаци указују да је особа заразна 24-48 сати ПРЕ појаве првих симптома, и чак две недеље НАКОН излечења, те то треба имати у виду приликом свог понашања, јер морамо штитити друге, да би и други штитили нас! 

Радно време ординације: од 6 до 22 сата 

Фиксни телефон: 018/41-00-500 

Мобилни телефони: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425 

За све потребне информације од 22 сата до 6 сати ујутру позивајте следеће бројеве: 
062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

 

Приликом позивања свих ових телефона ради информисања о болести коју узрокује корона вирус, или о изношењу симптома које имате, имајте у виду да у ординацији ради само један лекар (за сада), те да истовремено може да разговара само са једном особом.

У таквом тренутку, ради информисања о болести коју узрокује корона вирус, или ради консултација о симптомима које имате, можете позвати и следеће бројеве телефона у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва (од 7 до 20 сати сваког радног дана):

Фиксни телефон: 018/41-00-840 

Мобилни телефони: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430 

Подсећамо још једном да су симптоми обољевања од корона вируса следећи: 

За разлику од грипа, који наступа нагло и тепература одмах скочи и буде висока, корона се постепено развија, температура је у почетку благо повишена и полако расте, као и остали симптоми.

Често, инфекција корона вирусом почиње грозницом, праћеном сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је потребно болничко лечење.

Неки од симптома који се још наводе су: главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем. Јављају се и болови у мишићима.

Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.

СВЕ ОСТАЛО О КОРОНА ВИРУСУ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ КАДА КЛИКНЕТЕ НА СЛЕДЕЋИ ЛИНК: 
СВЕ О КОРОНА ВИРУСУ 

или на посебном сајту Министарства здравља ОВДЕ

 

НАЧИН ПОСТУПАЊА ОСОБА КОЈЕ СЕ ВРАТЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА 

Све особе које се врате из иностранства, дужне су да се НАЈПРЕ јаве дежурном епидемиологу Института за јавно здравље у Нишу, који ће их анкетирати, и дати им упутства о даљем поступању и кућној изолацији. Телефони за контакт дежурног епидемиолога:

060/48-98-825, 060/42-04-016, 060/41-19-416 (од 8 до 22 сата)

018/42-34-047, 018/42-04-021, 018/42-04-020 (од 8 до 14 сати)

Они који имају симптоме, поред јављања дежурном епидемиологу, доћи ће и на преглед у издвојену ординацију у којој ће се прегледавати искључиво пацијенти са високом температуром и респираторним симптомима, која се налази у Житковцу (на почетку ове вести објављени сви подаци).

Директор Дома здравља Алексинац,
Др мед. Родољуб Живадиновић, спец. епидемиологије 

 

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien