• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПОЖРТВОВАНОСТ И СПРЕМНОСТ КОЈА ЗАСЛУЖУЈЕ СВАКУ ПОХВАЛУДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.462

Спасилачка акција повређених грађана чешке националности из удеса код Бобовишта  прошле недеље, показује да Служба за хитну медицинску помоћ Дома здравља Алексинац спремна да у сваком моменту храбро и одговорно одговори на све постојеће задатке.

Дана 21. јула 2016. године у 3:30 сати екипа хитне медицинске помоћи Дома здравља Алексинац у саставу др Светлана Живковић, техничар Ивица Џонић и возач Милош Обрадовић, је примила позив од полиције да се на аутопуту Београд – Ниш, код Ал. Рудника догодила саобраћајна несрећа. Екипа је истог момента изашла на терен где затиче аутобус који је слетео са пута. Поред преврнутог аутобуса су се налазили панични и повређени путници који су тражили помоћ.

»Улазимо у аутобус са предње стране кроз поломљену шофершајбну где смо угледали стравичан призор. Више испреплетаних тела, прикљештених испод аутобуса где петоро од њих није давало знаке живота и жену која је била жива, али заглављеног тела између седишта.

Истог тренутка обавестили смо ватрогасце, хирургију Опште болнице Алексинац, болнички транспорт и хитну медицинску помоћ у Нишу и кренули смо да збрињавамо повређене радећи тријажу по медицинским индикацијама.

Када су колеге из нишке хитне стигли, наша екипа, убрзо након упознавања др Саше Игњатијевића из Ниша са бројем и стањем повређених путника, кренула је у Општу болницу Алексинац са два санитета у којима су на лицу места збринути најтеже повређени из несреће, осим жене која је била заглављена у аутобусу и на чијем је спасавању радила ватрогасна служба.

Након указане прве медицинске помоћи, екипа и болнички транспорт су превезли 7 повређених до хирургије Опште болнице Алексинац где нас је спремно сачекао др Миљковић са тимом и одмах приступио даљем збрињавању истих.

Наша екипа се затим вратила на место несреће где је остало још троје лакше повређених и том приликом смо указали помоћ једном од возача, а остало двоје је остало са др Игњатијевићем.»

Требамо бити поносни на младу екипу која је изузетно ефикасно и стручно приступила  збрињавању великог броја повређених и захваљујући њиховој веома доброј организацији у изузетно тешким условима успела је да спречи да тежи коначни биланс несреће у којој су повређене 23 особе.

Морам да нагласим да, иако смо мала служба, поред Алексинца и околних 72 села држимо и коридор 10 аутопута од Ниша до Ражња. Искрено се надамо годинама да ће Министарство здравља имати разумевања и да ће нам одобрити  медицински кадар за још пет екипа које би нам биле од великог значаја посебно у летњим месецима када се овакви удеси најчешће дешавају, да не говоримо о томе да и две суседне општине нису покривене услугама хитне медицинске помоћи од стране Службе за хитну медицинску помоћ.

Уједно се захваљујемо нашим колегама из нишке хитне помоћи на томе што су се одмах одазвали нашем позиву и са више екипа нам притекли у помоћ. Посебно похваљујемо особље хирургије Опште болнице Алексинац које је у првом налету збринуло најтеже повређене из ове несреће и возача Дарка Чоловића који се активно укључио у рад екипе на терену и превезао велики број медицински збринутих лица са места удеса до Опште болнице Алексинац.

 

БРАВО ЗА НАШУ ЕКИПУ

 

Заменик Начелника Службе ХМП

Прим. др Звездана Антић

 

 

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien