• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПРЕСЕК СТАЊА У ЕПИДЕМИЈИ МАЛИХ БОГИЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.069

Као што је познато, Одсек за епидемиологију Дома здравља Алексинац пријавио је епидемију малих богиња на територији општине Алексинац 10. јануара 2018. године (ОВДЕ).

Обавештавамо заинтересовану јавност да је број оболелих 42, закључно са данашњим даном. Од тога је 13 деце.

Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…) а последњих дана расте број оболеле деце из контаката. Очекује се даље ширење епидемије.

Такође, у оквиру горе наведеног броја, оболело је и пет здравствених радника, три из Дома здравља Алексинац и два из Опште болнице.

 

Посебно јавности напомињемо следеће:

Сходно члану 32. став 4. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени Гласник“ РС 15/2016), за боравак деце у предшколским и школским установама, као и у установама за смештај деце без родитељског старања неопходно је да су испуњени услови из става 3. тачка 1. овог члана, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује др медицине одговарајуће специјалности или Стручни тим за контраиндикације.

Став 3. тачка 1. члан 32. наведеног Закона прописује да је имунизација обавезна за лица одређеног узраста против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеле, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б и обољења изазваних стрептококом пнеумоније.

Према томе предшколске и школске установе сходно наведеном Закону за боравак деце морају располагати доказима да су деца, сходно њиховом узрасту уредно вакцинисана против горе наведених болести. Боравак невакцинисане деце је могућ само у случају постојања медицинске контраиндикације.

Привремену котраиндикацију за имунизацију против одређене заразне болести утврђује доктор медицине или доктор специјалиста одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију, односно под чијим надзором се она спроводи, прегледом лица која се имунизују и увидом у здравствену документацију тих лица. Постојање привремене контраиндикације уписује се у здравствену документацију и одређује се време и место одложене имунизације.

Трајне контраиндикације за примену одређене вакцине утврђује Стручни тим за контраиндикације, који именује Институт за јавно здравље. Стручни тим утврђује трајне контраиндикације на захтев доктора медицине или доктора специјалисте одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију.

Детаљније информације о утврђивању привремених и трајних контраиндикација можете прочитати у Правилнику о имунизацији и начину заштите лековима („Службени Гласник“ РС 88/2017), почев од члана 8. до члана 12.

Пошто је сходно наведеном Закону, немогуће уписати децу у вртић или школу ако нису комплетно вакцинисана, молимо родитеље да се редовно одазивају позивима за вакцинацију деце, а ако неким случајем такве позиве не добију, да се јаве изабраном педијатру ради добијања пуне информације и вакцинисања деце.

 

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien