• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПРВИ ЗНАЦИ ОПАДАЊА БРОЈА НОВООБОЛЕЛИХ: ДО САДА 656 ОБОЛЕЛИХ У ЕПИДЕМИЈИ МАЛИХ БОГИЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦДатум објављивања вести:
Број прегледа: 867

Као што је познато, Одсек за епидемиологију Дома здравља Алексинац пријавио је епидемију малих богиња на територији општине Алексинац 10. јануара 2018. године (ОВДЕ). 

Обавештавамо заинтересовану јавност да је број оболелих достигао 656, закључно са данашњим даном. Толико је особа анкетирано, још увек нису сви лабораторијски потврђени, али клинички јесу. Наравно, велика већина оболелих особа је већ преболела болест и вратили су се својим редовним активностима. 

Такође, у оквиру наведеног броја, оболео је и 41 радник наших здравствених установа, 25 из Дома здравља Алексинац и 16 из Опште болнице, што све озбиљније нарушава рад ових установа, мада се првооболели већ враћају на посао, и молимо пацијенте за више разумевања, јер из дана у дан све је мање здравствених радника који могу радити са пацијентима. 

По први пут можемо да саопштимо и једну добру вест. Почев од 16. марта па до данас, број новооболелих, иако је још увек висок, коначно почиње да опада, те је за очекивати да епидемија крене силазном путањом, наравно – ако се овај тренд опадања настави, али се свакако епидемија неће брзо завршити. Добро је и то што се све више родитеља одазива позивима на вакцинацију њихове деце, те је број нововакцинисаних драстично порастао у 2018. години.

Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…) а сада расте број оболеле деце из контаката, као и из других контаката. Очекује се даље ширење епидемије. Позивамо грађане на озбиљност, јер епидемија ће се сигурно даље интензивно ширити међу невакцинисанима свих старосних доби. Једина права мера превенције је вакцинација, јер лек не постоји. На горе наведеном линку наведене су карактеристике овог обољења.

Тачно је да мале богиње нису карантинска болест, и да се никоме не ограничава слобода кретања, али примећено је претерано неодговорно понашање оних који оболе, да се преслободно крећу међу здравом популацијом, и тако шире ово обољење. Молимо их да се понашају одговорније и да мисле и на своју околину.

Мале богиње се преносе капљичним путем, вирус се шири у околни ваздух говором, кашљањем и кијањем, али и директним контактом са секретима оболеле особе који долазе из уста и носа, али и преко предмета контаминираним капљицама из уста оболелог. Пошто се вирус веома лако преноси са човека на човека, могуће је заразити и више од 90 процената особа које су биле у контакту са оболелим током заразног периода, ако особе из контакта нису вакцинисане или нису преболеле мале богиње. Вирус опстаје на предметима и површинама до 2 сата.

Посебно јавности напомињемо следеће:

Сходно члану 32. став 4. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени Гласник“ РС 15/2016), за боравак деце у предшколским и школским установама, као и у установама за смештај деце без родитељског старања неопходно је да су испуњени услови из става 3. тачка 1. овог члана, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврђује др медицине одговарајуће специјалности или Стручни тим за контраиндикације.

Став 3. тачка 1. члан 32. наведеног Закона прописује да је имунизација обавезна за лица одређеног узраста против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеле, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б и обољења изазваних стрептококом пнеумоније.

Према томе предшколске и школске установе сходно наведеном Закону за боравак деце морају располагати доказима да су деца, сходно њиховом узрасту уредно вакцинисана против горе наведених болести. Боравак невакцинисане деце је могућ само у случају постојања медицинске контраиндикације.

Привремену котраиндикацију за имунизацију против одређене заразне болести утврђује доктор медицине или доктор специјалиста одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију, односно под чијим надзором се она спроводи, прегледом лица која се имунизују и увидом у здравствену документацију тих лица. Постојање привремене контраиндикације уписује се у здравствену документацију и одређује се време и место одложене имунизације.

Трајне контраиндикације за примену одређене вакцине утврђује Стручни тим за контраиндикације, који именује Институт за јавно здравље. Стручни тим утврђује трајне контраиндикације на захтев доктора медицине или доктора специјалисте одговарајуће гране медицине који спроводи имунизацију.

Детаљније информације о утврђивању привремених и трајних контраиндикација можете прочитати у Правилнику о имунизацији и начину заштите лековима („Службени Гласник“ РС 88/2017), почев од члана 8. до члана 12.

Пошто је сходно наведеном Закону, немогуће уписати децу у вртић или школу ако нису комплетно вакцинисана, молимо родитеље да се редовно одазивају позивима за вакцинацију деце, а ако неким случајем такве позиве не добију, да се јаве изабраном педијатру ради добијања пуне информације и вакцинисања деце.

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien