• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТДатум објављивања вести:
Број прегледа: 3.468

Поводом, по нама, крајње недобронамерних написа у писаним (Блиц) и електронским (www.aleksinac.net) медијима, издајемо следеће саопштење за јавност.

Блиц је објавио текст у коме није пренео целу изјаву директора Дома здравља, иако је директор јасно у одговору назначио да ако новинарка сматра да његова изјава може да се скрати, да је најпре у скраћеном облику пошаље на ауторизацију, што није учинила, и тако прекршила основна правила новинарства и показала некоректност највише врсте. Са друге стране, објавила је дугу изјаву Душана Остојића која нема посебног значења, и ништа не објашњава, већ само уноси непотребну забуну, пласирајући полуинформације онако како њему одговара. Затим је поменути сајт пренео ту вест у целости. По нама, овакво поступање новинарке Блица не може имати за циљ објективно информисање.

Дом здравља Алексинац неће давати посебне изјаве поводом овог питања, већ ће само објавити судске пресуде када буду донете и постану правоснажне, јер се све ово дефинитивно мора завршити на Суду, пошто је некоректност (најблаже речено) превазишла границе толерантног.

Ово није једина некоректност новинара Душана Остојића, јер је недавно у име Невладине организације „Прави потез“ чији је директор, поднео Уставном суду захтев за заштиту уставности и законитости Правилника о стручном усавршавању запослених радника Дома здравља Алексинац. Наиме, сходно Правилнику који је донео Управни одбор, после много година недодељивања специјализација оне су коначно одобрене и додељене (напомињемо да није било незадовољних кандидата на конкурсу, напротив, сви који су конкурисали су и добили специјализације по том Правилнику што се тиче Дома здравља). Он је као потпуно незаинтересована страна, иако није било незадовољних, одлучио да учини овакав потез. Министарство здравља нас је најпре обавестило да због тога прекинемо даљи поступак уписа лекара на специјализације на Медицинском факултету у Нишу. Након тродневних аргументованих разматрања са надлежнима из Министарства, закључено је да лекари ипак крену на специјализације, тако да грађани општине Алексинац ипак неће остати без специјалиста.

А Дом здравља доставио је Уставном суду све неопходне информације, јер захтев Душана Остојића нема никаквог основа ни утемељења по нашем мишљењу, што смо материјалним доказима и показали, достављајући их Уставном суду са детаљним образложењем. Његову пријаву сматрамо некоректним и недобронамерним начином ометања рада Дома здравља (не знамо како другачије да то тумачимо), на крају крајева и покушај спречавања грађана општине Алексинац да буду лечени од одговарајућег броја специјалиста.

Јавно молимо новинара Душана Остојића да почне да у јавност износи искључиво тачне информације, никако неистине или полу(квази)информације, да не наноси више штету грађанима општине Алексинац, те да почне мало више да брине о јавном интересу, јер се јавни интерес брани искључиво ИСТИНОМ.

Подсећамо на још неке његове, по нама, недобронамерне акције према Дому здравља Алексинац (ОВДЕ), а ускоро ћемо изнети и остале, чим будемо окончали скоро једномесечни процес одговарања на бројне потписане али и бројне анонимне пријаве против Дома здравља разним инспекцијама. Наиме, већ дуже време скоро цела Управа Дома здравља ангажована је на писање извештаја, одговора и давање изјава инспекцијама по бројним разним неутемељеним пријавама, чиме се ионако малобројни радници Управе стављају у незавидан положај, да не могу своје редовне активности да спроводе на адекватан начин, јер свака инспекција има своје рокове који се морају испоштовати. Због свега тога трпи развој Дома здравља, и Дом здравља то свакако неће толерисати.

Др мед. Родољуб Живадиновић,

Директор Дома здравља Алексинац

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien