ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ДО ДАЉЕГ УКИНУТЕ ТЗВ. ”КОВИД АМБУЛАНТЕ”Датум објављивања вести:
Број прегледа: 177

Комисија за болничке инфекције Дома здравља Алексинац донела је јуче важне одлуке. 

 

С обзиром на последње СМУ за поступање са особама код којих постоји сумња на акутну респираторну инфекцију, укључујући и ковид-19, у здравственим установама од 19. јуна 2023. године (након састанка комисије, током поподнева је стигло и ново СМУ од 12. априла 2024),  допис Министарства здравља о Мерама за превенцију и сузбијање респираторних инфекција у здравственим установама од 12. априла 2024. године, просечног броја прегледа у амбулантама за акутне респираторне инфекције, укључујући и ковид-19, као и чињенице да смо последње  пацијенте позитивне на ковид-19 имали 17. фебруара 2024. године, односно пре 8,5 недеља, донете су следеће одлуке:

 

  • Почев од 18. априла 2024. године до даљег се укида засебан рад Амбуланти за акутне респираторне инфекције укључујући и ковид-19, а пацијенти са симптомима АРИ прегледаваће се као и пре њиховог увођења, уз примену мера изолације у сумњивим случајевима. Постојеће амбуланте за акутне респираторне инфекције укључујући и ковид-19 се неће расформирати, већ остати у истом физичком стању и опремљености до даљег, како би се могле у року од 24 часа опет активирати ако за тим буде било потребе из било ког епидемиолошког разлога. 
  • Укида се обавеза ношења заштитних маски у ДЗ Алексинац.
  • Изолација пацијената оболелих од ковид-19 траје до 24 сата након престанка температуре, а највише до 10 дана од појаве симптома и знакова болести.
  • Није обавезно тестирање на SARS-CoV-2 код пацијената са симптомима акутне респираторне инфекције, осим у случајевима када ординирајући лекар постави индикације за тестирање а ради диференцијалне дијагнозе и/или прописивања терапије.
  • Тестирање оболелих обављати у просторији за изолацију.

То заправо значи да ће се, до даљег, пацијенти (и деца и одрасли) са симптомима и знацима акутних респираторних инфекција јављати свом изабраном лекару, као и пре увођења тзв. ковид амбуланти. Такви пацијенти морају носити маске док се налазе у просторијама Дома здравља. 

Пошто до даљег више нема ни дечје Амбуланте за акутне респираторне инфекције укључујући и ковид-19, за санитарне прегледе уторком опет је отворен стари улаз до амфитеатра ДЗ Алексинац, у коме се иначе обавља. 

 

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien