• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish

ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ДОНАЦИЈА ОД 11.500 ЕВРА ДОМУ ЗДРАВЉА АЛЕКСИНАЦ ЗА БОЉЕ ЗДРАВЉЕ ЖЕНАДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.296

Дом здравља Алексинац добио је донацију Европске Уније и Владе Швајцарске у вредности од око 11.500 евра за Одељење за здравствену заштиту жена, у виду новог дигиталног колпоскопа и најмодерније гинеколошке столице.

Европска унија и Влада Швајцарске су определиле 110.000 евра за набавку медицинске опреме за домове здравља у Алексинцу, Бабушници, Белој Паланци, Брусу, Дољевцу, Гаџином Хану, Мерошини, Сврљигу и Здравственом центру у Књажевцу. Нова опрема која која ће стићи у ових девет општина (у Алексинац је испоручена ових дана) од стране Европског ПРОГРЕС-а намењена је раду служби за здравствену заштиту жена како би се унапредило њихово репродуктивно здравље.

Опште здравље женске популације јесте основни услов за квалитет живота жена, а одражава се на укупно здравље становништва и добробит друштва. Зато су донатори ЕУ и Влада Швајцарске подржале ову активност Европског ПРОГРЕС-а која је усмерена на унапређење примарне и секундарне здравствене заштите, као и превенције репродуктивног здравља жена”, рекао је Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа.

Дом здравља у Алексинцу је у оквиру донације вредне 11.500 евра добио нову гинеколошку столицу и дигитални – видео колпоскоп, који ће побољшати здравствену услугу која се пружа женама у овој општини.

У оквиру службе за здравствену заштиту жена постоје две гинеколошке ординације у којима се годишње врши око 15.000 прегледа. Са новом гинеколошком столицом моћи ћемо да пружимо адекватну здравствену заштиту, а на прегледе ће моћи да дођу и жене са инвалидитетом. Такође, наш стари колпоскопски уређај је био делимично оштећен, а сада ће са новим прегледи бити ефикаснији и краћи”, рекао је директор Дома здравља у Алексинцу др мед. Родољуб Живадиновић.

Истичући значај нове медицинске опреме, он је додао и да је Дом здравља из сопствених средстава и средстава општине Алексинац успео да набави нови ултразвучни апарат и ЦТГ уређај за праћење срчаног ритма из донације, чиме је део медицинске опреме ове службе додатно унапређен у блиском претходном периоду.

Редовним прегледима и активном улогом жена, може се благовремено помоћи у лечењу и очувању репродуктивног здравља жена. Имајући у виду управо значај превенције, ЕУ и Влада Швајцарске су кроз програм Европски ПРОГРЕС подржале набавку медицинске опреме која ће унапредити квалитет здравствене заштите жена у овим општинама”, изјавила је Ана Недељковић, менаџерка сектора за добро управљање и социјалну укљученост.

Активности Европског ПРОГРЕС-а, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Алексинац, Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Tweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedIn

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien