ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ИСТОРИЈАТ

 

Здравствена заштита у Општини Алексинац има традицију дугу 170 година, односно од 1836. године, када је у Алексинцу формиран карантин за људе који долазе из Турске, као одбрана од куге, колере и других заразних болести.

Две године касније 1876. године, као последица наглог развоја Алексинца, који је тада био гранично и важно војно стратешко место са царином, отворена је болница. Ова година се узима као почетак организоване болничке заштите у овом граду.

Услед даљег развоја града стекли су се услови за побољшање функционисања болнице, па су 1893. године саграђени објекти у којима су почели са радом опште одељење са породилиштем, грудно и заразно одељење и капела. 1960. године формиране су специјалистичке службе, одељење хирургије, гинекологије и интернистичких болести, тако да се ова година узима као година почетка рада специјалистичких служби.

Медицински центар као јединствена установа формиран је 1964. године. 1976. године усељена је зграда Нове болнице, а почев од 1992. године формиран је Здравствени центар „Алексинац“.

На основу Закона о здравственој заштити, 14. јануара 2014. године извршена је деоба Здравственог центра „Алексинац“ на Дом здравља Алексинац и Општу болницу Алексинац.

Оснивачка права над Домом здравља Алексинац преузела је Општина Алексинац.

 

ДЗ1 ДЗ2

Izrada sajta Tirien