ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЉА – БАЗАР ЗДРАВЉАДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.518

Светски дан здравља је и ове године прилика да подсетимо становништво на значај здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља.
Поводом обележавања Светског дана здравља,екипа Дома здравља организује Базар здравља, где ће наши суграђани моћи да контролишу крвни притисак, шећер у крви, да добију стручни савет и одговарајући здравствено-промотивни материјал.
Датум и време: 5. април 2019. године од 9 до 12 сати
Место: плато испред Центра за културу и уметност града Алексинца
Овогодишњи слоган Светског дана здравља је: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.
Здравствена заштита представља комбинацију личне и колективне одговорности за здравље. Институционализована здравствена заштита је организована и свеобухватна делатност друштва са циљем да се оствари највиши могући ниво очувања здравља. У том смислу она обухвата спровођење мера за очување и унапређење здравља грађана, спречавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља и благовремено и ефикасно лечење и рехабилитацију. Ванболничка (примарна) здравствена заштита је изузетно значајан део здравственог система, од чије развијености, ефикасности и квалитета рада зависи извршење осталих делова здравственог система (стационарне заштите).
Квалитетна и приступачна примарна здравствена заштита је темељ универзалне покривености здравственом заштитом. Кроз примарну зравствену заштиту најчешће се реализује први контакт са професионалном здравственом заштитом и успоставља се континуитет здравствене заштите. Примарна здравствена заштита покрива већину здравствених потреба током живота, укључујући услуге као што су: скрининг, вакцинацију, информације о томе како спречити настанак болести, планирање породице, лечење, координацију са другим нивоима здравствене заштите и рехабилитацију. У већини случајева корисници на овом нивоу успевају да задовоље своје здравствене потребе, а уколико то није случај, ванболничка здравствена заштита има улогу посредника за упућивање на друге, специјализоване нивое заштите. Основна карактеристика овог нивоа здравствене заштите јесте пружање услуга грађанима на територији на којој живе и раде.
Здравствени систем са развијеном примарном здравственом заштитом пружа боље здравствене исходе, исплатив је и побољшава квалитет неге. Универзална покривеност здравственом заштитом омогућава да појединци и заједнице добију здравствене услуге које су им потребне без финансијских трошкова. Ово не значи бесплатну покривеност за све могуће здравствене интервенције, већ подразумева минимални пакет здравстве-них услуга. Ово се не односи само на лечење појединаца, већ такође укључује и услуге за целокупну популацију, као што су кампање јавног здравља.

 

ДОМ ЗДРАВЉА “АЛЕКСИНАЦ”
обележава
-СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА-
под слоганом
,,ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА-ОСНОВ УНИВЕРЗАЛНЕ ПОКРИВЕНОСТИ ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ”

ДАТУМ   5. април 2019 (од 9 до 12 h)
МЕСТО  плато испред Дома културе

Квалитетна и приступачна примарна здравствена заштита је темељ универзалне покривености здравственом заштитом

АКЦИЈА СЕ СПРОВОДИ У САРАДЊИ СА ЦРВЕНИМ КРСТОМ И ЦЕНТРОМ ЗА КУЛТУРУ И УМЕТНОСТ ГРАДА АЛЕКСИНЦА

СПОНЗОР  DENTA BP PHARM

 

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien