ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПАДатум објављивања вести:
Број прегледа: 1.754

Вакцинисање против грипа почиње  15. октобра 2018. године у просторијама Службе за здравствену заштиту одраслих Дома здравља Алексинац на првом спрату зграде Дома здравља, у ординацији број 18.

Вакцинација се обавља сваког радног дана ОД 8 ДО 13 САТИ. Вакцина је бесплатна за све, а они који и иначе плаћају партиципацију, плаћају је и за вакцину (50 динара).

Приспела вакцина је VAXIGRIP, француског произвођача SANOFI PASTEUR.

vaxigrip

Грип или инфлуенца је акутно, вирусно обољење респираторног система праћено фебрилношћу (повишеном температуром), главобољом, општом малаксалошћу, боловима у мишићима и зглобовима, гребањем у грлу и кашљем.

Грип изазива вирус инфлуенце. Позната су три типа инфлуенце:

 • тип А,
 • тип Б,
 • тип Ц.

Они спадају у врло променљиве вирусе и стално трпе неке промене, а резултат тих промена је нова варијанта вируса, која у популацији може да проузрокује епидемију. Тип А вируса, за разлику од осталих типова, распрострањен је и код животиња.

Ко оболева од грипа?

Осетљивост на грип је општа. То је обољење које се региструје у свим популацијама, без обзира на пол, узраст, климатске факторе, географски положај итд. Нарочито се шири у колективима као што су школе, вртићи, војска..

У пределима са умереном климом епидемије се углавном јављају у зимским месецима. У тропским пределима се јављају у кишној сезони, али се мање епидемије јављају у свим подручјима света.

Како се инфекција шири?

Капљичним путем. Значи директним контактом са инфицираном особом или удисањем ваздуха са ситним капљицама из болесникове околине. Могуће је и преко предмета, свеже контаминираним садржајем из носа или ждрела оболелог.

Који су симптоми грипа?

Јављају се у интервалу од 1-4 дана, а најчешће након 2 дана од инфекције. То су:

 • повишена телесна температура (нарочито у прва 3 дана болести, између 38-40 степени Целзијуса) уз дрхтавицу и презнојавање.
 • клонулост,
 • главобоља,
 • болови у целом телу, нарочито у пределу мишића руку и ногу,
 • кијавица и цурење из носа, гушобоља и кашаљ.

Кашаљ је често тежак и продужен, а остале манифестације болести се саме повлаче и до оздрављења долази после 2-7 дана. Код деце се може јавити и мучнина, повраћање и пролив.

Колико је грип озбиљно обољење?

Грип је углавном самоизлечиво обољење, али се понекад може и компликовати са тежим обољењем као што је рецимо бронхитис или секундарна бактеријска пнеумонија. Нарочито су осетљива стара лица, хронични болесници и особе са ослабљеним имуно системом. Код мале деце могу се јавити и упале средњег ува или синуса.

Колико дуго је заразна особа оболела од грипа?

Инфективни период код одраслих оболелих од грипа почиње један дан пре почетка симптома и траје до 5-ог дана болести. Код деце је овај период мало дужи и траје и до 10 дана.

Колико траје болест?

Већина се опорави већ у току једне до две недеље, али код старих особа може доћи до слабости још дуго после престанка симптома грипа.

Грип се углавном лечи у кућним условима до опоравка. Терапија је углавном симптоматска, што значи: мировање, узимање што више течности уз додатак витамина Ц, антипиретика и аналгетика.

Антибиотици у терапији користе се САМО код бактеријских компликација као што су упале плућа, синуса, или средњег уха и то само по препоруци лекара!!!

 

Превенција грипа:

 • Обавезно проветравати и осунчавати простор у коме се борави.
 • Чување од сувишног замарања, и излагања хладноћи.
 • Исхрана богата витаминима уз топле напитке…
 • Вакцинација против грипа;

Вакцинација се спроводи код свих лица старијих од 6 месеци са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система и са метаболичким поремећајима (шећерна болест), бубрежном дисфункцијом.

Даље, вакцинација се спроводи и код :

 • лица смештених у геронтолошким центрима,
 • код деце,омладине и старих лица у колективним смештајима,
 • код здравствених радника,
 • код лица запослених у јавном сектору посебно експонираних инфекцији,
 • код особа старијих од 65 година.

Најподесније време за вакцину против грипа је месец октобар.

 

Позивамо сва заинтересована лица, посебно хроничне болеснике, да се вакцинишу, те тако овом превентивном мером предупреде појаву сезонског грипа и његове могуће компликације (понесите медицинску документацију која документује вашу хроничну болест).

За сва додатна обавештења неопходно је обратити се свом изабраном лекару.

                                                                                          

                                                    Директор Дома здравља Алексинац,
                                                 
 Др мед. Родољуб Живадиновић, спец. епидемиологије 

 

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien