ДОМ ЗДРАВЉА
АЛЕКСИНАЦ Момчила Поповића 144, Алексинац dzaleksinac1@yahoo.com

ДИРЕКТОР ДЗ АЛЕКСИНАЦ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА РАДНОГ ТЕЛА ЗА ИЗРАДУ ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЦЕДУРАДатум објављивања вести:
Број прегледа: 2.064

Пре више месеци је директор Дома здравља Алексинац пренео проблеме наших пацијената и запослених у комуникацији са другим установама, пре свега Клиничким центром у Нишу, представницима Агенције за акредитацију здравствених установа Србије. Иако имамо одличну сарадњу са директором Клиничког центра Ниш који промптно решава све неправилности, проблем је у томе што се та пракса не одржи од стране појединих запослених у КЦ Ниш, већ наредног пута све буде слично, и пацијенти трпе.

Највећи проблем који смо имали и имамо још увек је предуго задржавање екипе хитне помоћи у КЦ Ниш, јер им тамошњи лекари не дозвољавају да напусте КЦ Ниш, док код пацијента кога су довезли не обаве све дијагностичке процедуре, што некад траје и неколико сати, а за то време територија општине Алексинац није покривена теренском екипом хитне помоћи, јер имамо само једну теренску екипу, сходно броју запослених опредељених за нас од стране Министарства здравља. Било је ту и других проблема у комуникацији, око упућивања пацијената, недостатка слободних термина за прегледе и слично, што се у сарадњи са Министарством здравља све успешније решава, а и сам министар здравља је преузео решавање проблема такве врсте.

У међувремену је Агенција за акредитацију здравствених установа Србије размотрила све те проблеме и закључила да су то проблеми свих установа, а не само наше, и створила предуслове да се проблеми реше. Покренуто је решавање проблема управо у нашем округу, пошто је и иницијатива дошла одавде, у сарадњи са начелницом Нишавског округа, и јуче је у сали Нишавског округа одржан састанак свих директора здравствених установа на примарном, секундарном и терцијарном нивоу. Резултати рада овог састанка и наредних састанака биће модел који ће моћи да се примени и на територији целе Србије, те ће тако бити решени многи текући проблеми пацијената.

Циљ састанка је била идентификација проблема у међусобној комуникацији и функционисању, формирање радног тела које ће радити на усаглашавању и изради ЗАЈЕДНИЧКИХ процедура прописаних стандардима за акредитацију, како би се превазишли постојећи проблеми и унапредила сарадња. Процедуре би онда биле обавезујуће, а не би зависиле од било ког појединца.

Састанку су испред Агенције за акредитацију здравствених установа Србије присуствовали директор Агенције Владимир Арсеновић, и шеф Одељења Агенције за акредитацију и квалитет Владо Давковски. Присуствовали су и директори или представници КЦ Ниш, ОБ Алексинац, ОБ Пирот, ОБ Лесковац, ОБ Прокупље, ОБ Врање, ДЗ Ниш, ДЗ Алексинац, ДЗ Сврљиг, ДЗ Мерошина, ДЗ Дољевац, ДЗ Гаџин Хан, ДЗ Житорађа, ДЗ Прокупље, ЗЗЗ радника Ниш, ЗЗЗ радника „Железнице Србије“. Дом здравља Алексинац представљали су директор и начелница Хитне помоћи.

Формирано је Радно тело за израду заједничких процедура за решавање следеће проблематике, које управо има задатак да припреми нацрте процедура:

– Упућивање и транспорт пацијената (пријем и збрињавање хитних стања);
– Повратне информације на скрининг програме и болничка лечења;
– Заказивање преко ИЗИС-а и унапређење информационог система;
– Припрема пацијента за болничко лечење (лабораторијска и радиолошка дијагностика).
За председника Радног тела изабран је директор Дома здравља Алексинац Родољуб Живадиновић, за потпредседнике Владан Ћосић, заменик директора КЦ Ниш и Мирјана Живковић, директорка Клинике за неурологију КЦ Ниш, а чланови су: Сања Стаменковић из ОБ Лесковац, Горан Петровић из ОБ Пирот, Горан Видић из ОБ Алексинац, Ватрица Премовић из ДЗ Ниш, Весна Митић Златановић из ДЗ Дољевац, а испред Агенције Владо Давковски.

Рад у радном телу је волонтерски.

Захваљујемо се Агенцији за акредитацију здравствених установа Србије и начелници Нишавског округа на подршци и брзом деловању.

 

agencija

КоментариDodaj Komentar

Izrada sajta Tirien